Zagłębiowskie pieczonki UTW | www.palac.art.pl

Relacje

Zagłębiowskie pieczonki UTW

Autor: Magdalena Koziak

Pieczonki, zalewajka… Skąd one się wzięły? Tajemnicę pochodzenia tych potraw mieli okazję poznać słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku PKZ, którzy uczestniczyli w drugiej regionalnej wycieczce w bieżącym semestrze do Świetlicy Środowiskowej w Rudach. Tym razem, poza zwiedzaniem i odkrywaniem ciekawych miejsc naszego regionu, uczestnicy poznali tradycyjny przepis przyrządzenia pieczonek oraz zupy zalewajki, które są regionalnymi daniami wywodzącymi się z regionu Zagłębia Dąbrowskiego. Na początku była krótka pogadanka na temat regionalnej kuchni zagłębiowskiej, następnie wszyscy uczestnicy czynnie zaangażowali się w przygotowanie pieczonek. Zwieńczeniem spotkania było oczywiście wspólne biesiadowanie. Poza wymiarem kulinarnym imprezy, były też tańce, śpiewy przy akompaniamencie akordeonu oraz spacer po urokliwej okolicy. Było smacznie, regionalnie i rekreacyjnie! Następna wycieczka już 9 listopada (piątek), tym razem odwiedzimy Nikiszowiec w Katowicach.

Tekst i fot. Rafał Słowiak